Valgfag

Se vores mange valgfag

Du kender sikkert godt vores fem linjefag Hest, Fisk, Jagt, Adventure og Golf.

Men hvert år tilbyder vi også en række spændende valgfag til dit skema, og der er flere nyheder iblandt. Scroll ned og se beskrivelser og fotos fra valgfagene Drone og Medier, e-sport, Kost og Motion, Jagttegn, Bagning, Korsang, Naturens Spisekammer og Floorhockey.

Forskellig varighed i valgfagene

Spørg os enten via email eller ved næste besøgsarrangement, hvordan valgfagene fordeler sig gennem året, og hvor mange undervisningstimer, de hver især fylder på dit skema. 

Disse ekstra fag kan du vælge på ANE

Nogle er netop startet i skoleåret, mens andre tiltag er på som valgmuligheder – så der er meget at glæde sig til. Valgfagne kan ændre sig fra år til år.

Z

E-sport

Nu udvidet med kampe mod andre efterskoler

Z

Drone og Medier

Vi har lige fået ny drone og man kan tage dronecertifikat hos os

Z

Knivbygning

Z

Hardball

Z

Bagning

Z

Kost og motion

Z

Naturens spisekammer

Z

Fodbold

Z

Groomcertificering

For Hestelinjen

Z

Jagttegn

Alle uanset linjefag kan deltage

Z

Brug af CD-ORD

Til ordblinde

Vi går ikke efter at blive professionelle, men den gode tone er vigtig. Det vi fokuserer på, er at lære noget samtidig med, at vi har det sjovt sammen.

e-Sport på Aalestrup Naturefterskole – Counterstrike: Global Offensive

I valgfaget e-Sport på ANE spiller vi Counterstrike: Global Offensive. Det er et taktisk skydespil, hvor samarbejde og reaktionsevne er i fokus. Helt kort går spillet ud på at to hold kæmper om at placere eller demontere en bombe. Undervejs forsøger de at skyde hinanden. Man har vundet en runde, når modstanderens spillere er elimineret, eller den aktiverede bombe detonerer. Kampen udkæmpes i korte runder af to minutter, og det hold der først vinder 16 runder, vinder kampen. Holdene spiller 15 runder som angriber (terrorist) siden og 15 runder som forsvarer siden (counter-terrorist). For at besejre modstanderen skal man reagere hurtigt, kende den bane man spiller på, og kunne samarbejde med sit hold.

Den gode tone – for vi skal have det sjovt

Undervisningen går ud på at have det sjovt, og blive klar over, hvordan man kan forbedre sig. Vi bruger y-prac øvelsesbanerne, der har mange værktøjer til at øve sig på forskellige dele af spillet. En stor del af undervisningen er desuden kommunikation. At kunne snakke sammen på en konstruktiv måde, er helt centralt, når man er i de pressede situationer i spillet. Det kan være en udfordring, når man er vant til at sidde derhjemme og kunne kalde sine modstandere, hvad som helst. Når vi er flere i et rum, er det nødvendigt at begrænse støjniveauet, og når man spiller med sine efterskolevenner, må man holde en god tone på holdet. På den måde får man de sjoveste spil og den bedste øvelse.

Samarbejdet i fokus ved Counterstrike

Grunden til at det netop er Counterstrike valget er faldet på er, at det er en af de helt store e-sportsgenrer og at samarbejdet er helt centralt. For nye spillere er spillet desuden let tilgængeligt. Principperne er simple, men spillet er komplekst. I undervisningen arbejder vi med samarbejde, banekendskab og mange af de begreber der er vigtige i spillet om fx: aim, spraycontrol, prefire, peeking, smokes og callouts.

Drone og Medier

Ved Drone og medier kommer du til at stifte bekendtskab med droneflyvning, fotografering og forskellige sociale medier, som Twitter, Facebook, You Tube og andre lignede medier.

Ved selve flyvningen kigger vi blandt andet på alle de regler, der ligger omkring droneflyvning. Hvor må vi flyve, og hvor må vi ikke flyve.

Vi kigger på, hvad der skal til for, at vi kan få lov til at flyve, dronetegn og dronebevis. Vi kommer også omkring forsikring af dronerne og registrering.

Vi kigger lidt på forskellige droner. Hvad er fordelen ved den ene frem for den anden. Gennem undervisningen vil der også blive arbejdet med, hvordan vi kan manøvrere med dronen, hvor vi kan flyve og hvilke forhindringer vi skal være opmærksomme på samt afstandskrav og forholdsregler. 

Med andre ord kommer vi igennem droneflyvningens ABC.

Fotograferingen – fotolære på ANE

Der vil selvfølgelig blive filmet en masse undervejs, men hvordan laver man de gode billeder eller filmklip? Hvor skal solen helst komme fra, hvordan får vi lige det rette i fokus? Hvad skal man være opmærksom på under optagelserne?

Der vil også blive arbejdet i ”studiet”. Her vil redigere og sammenklippe forskellige billeder, film og historier, som kan lægges op på de sociale medier.

Medier – emnet dækker bredt

Her vil vi kigge på, hvor og hvordan man kan lægge de forskellige ting ud, så andre kan se, hvad der er blevet lavet. Hvilke medier er mest hensigtsmæssige at bruge og i hvilke situationer. Hvad kan man gøre for at ”reklamere for sit budskab eller sin film” så den kommer så langt ud som muligt? Noget er gratis og andet skal man betale for.

Bagning som valgfag på ANE

Elsker du at bage, eksperimentere og pynte, så er bagning valgfaget for dig. Bagning er ikke blot oplevelsen af slutresultatet, men også selve processen.

På dette valgfagshold vil du blive undervist i forskelligt bagværk; muffins, boller, pizzasnegle, pølsehorn, sunde kager og usunde kager. Derudover vil undervisningen være bundet op på en generel viden om teknikker, traditioner og hygiejne. Erfaring i bagningsverden er ikke nødvendig for at deltage på dette hold. Det vigtige er bare, at du har lysten til at indgå i et hyggeligt fællesskab, hvor maden bringer os tættere på hinanden. Måske har du fulgt med i Den Store Bagedyst eller Masterchef, for så ved du, at en kage med en flot pyntning kan være et fascinerende kunstværk i sig selv.

Så er du klar på at skabe bagekunst, så er Bagning valgfaget for dig. 

Kost og Motion

Sund kost og motion er ’medicin’ for din krop. Et godt helbred er med til at give dig glæde, selvtillid, gode oplevelser og selvrespekt.

Dette valgfag sætter fokus på de ’gode’ valg, hvor vi opbygger din motionsselvtillid og ser på de byggesten, der ligger i kosten, og hvordan de omsættes.

Vi sætter fokus på DIG og dine vaner og mønstre – dine ønsker om forbedring eller vedligehold.

Måske ønsker du at tabe et par kilo på badevægten, forbedre konditionen og styrke dine muskler.

Vi tager det ’et skridt af gangen’ og arbejder ud fra en individuel plan, der netop er tilpasset dig og dine behov, uanset om du vant til at motionere og blot ønsker at optimere din træning, eller du aldrig har haft mod på nærme dig et motionscenter før.

På skolen har vi et splinternyt og moderne motionscenter, som du kan benytte både i valgfaget og i fritiden.

Naturens spisekammer som valgfag

I valgfaget ”Naturens spisekammer” er der noget for alle sanser! Både de der går med kokkedrømme og dem, der bare godt kan lide mad, er velkommen.

Elsker du TV-programmet ”Nak og æd”, eller er du blot nysgerrig på, hvad der kan spises ude i naturen?

På dette spændende valgfag får du indblik i, hvad der kan spises ude i naturen, med udgangspunkt i naturen omkring skolen.  Hvis du er vild med at lave mad på bål eller blot lave lækkert mad, er det helt sikkert noget for dig. Lige meget om du er nybegynder i at lave mad fra naturen eller har brugt meget tid på at lave mad, kan du opleve en masse nyt.

Et af skolens mottoer har altid været fra ”jord til bord”, og her lærer vi at forarbejde den mad, vi selv har fundet. Vi forholder os også til, hvad fremtiden kan bringe, og hvordan vi får bæredygtighed ind i køkkenet.

Med skolens egen biolog går vi på opdagelse i naturen og laver lækker mad. Derudover har vi vores egen lille køkkenhave, hvor vi kan sanke især blomster og krydderurter til at give vores mad en ekstra dimension. Alt efter interesse på holdet udbydes der en lang række forskellige. Vi arbejder med forskellige temaer, som eleverne selv er med til at bestemme:

 • Hvordan kan jeg overleve i naturen og hvad smager godt?
 • Svampetur, hvad kan spises og hvad kan ikke?
 • Dyr i egen tarm. Hjemmelavet hotdog på den fede måde
 • Marmelade og saft
 • Fisk på menuen
 • Vildt på menuen
 • Gastromad fra naturen
 • Bag et brød over bål
 • Det har jeg aldrig smagt før, det kan jeg sikkert godt lide
 • Nem turmad
 • Hvad finder jeg på stranden, der kan spises??
 • Lav dit eget bestik eller en kop til at tage med på tur
 • Nem lejrplads til at lave mad i naturen

Kan laves i både 1. og 3. periode, men naturen er i overflod i 1. periode, så der skal der ikke arbejdes så meget for føden.

Korsang – her får fællesskabet et ekstra løft

De fleste af os har mærket det selv. Mærket, hvordan sang kan løfte humøret, trøste og glæde. Faktisk viser forskning at det at synge sammen, er med til at fællesskabet blandt dem som synger, udviklede sig hurtigere, og det gør os gladere. Derudover fungerer sang på den måde, at det skaber social sammenhængskraft blandt mennesker, der ikke umiddelbart kender hinanden og kan på den måde understøtte opbyggelsen af nye venskaber.

Hos ANE’s kor er der fokus på at skabe tryghed, fællesånd og en masse hyggelige stunder, hvor du får prøvet en masse forskelligt af. Vigtigheden ligger ikke i, om du har gået til kor før eller er nybegynder, vigtigheden er at vi hygger os, vi får en masse skønne oplevelser og sammen skaber en undervisning, som sigter imod at give dig, som elev, en masse mod og positivitet i rygsækken.

Undervisningen vil blive tilrettelagt med elevinddragelse, men det ligger fast at tiden sammen vil blive brugt på at synge, høre musik, snakke om musikken og se koncerter/musicals.

Valgfaget Floorhockey – her får du sved på panden!

Er du klar?

Floorbockey dækker over spillene floorball og hockey – bedre kendt som motionsfloorball. Det er et spil med fart, tempo og højt humør. Alle kan være med, bare man har lyst til at svede og være fysisk aktiv.

Vi spiller i den lokale hal, hvor vi pudser formen af og lærer både teknik og taktik. Vi spiller uden bander, men bruger remedierne i hallen til at holde bolden rullende.

Uanset om du har prøvet det før, eller bare gerne vil have pulsen op og have det sjovt sammen med andre, så er Floorbockey noget for dig!

Valgfaget Jagttegn på ANE

Uddannelsen af de kommende jægere også noget, vi  tager meget seriøst. På skolen er der desuden gode muligheder for at sparre med de elever, der allerede har bestået prøven og har bevæget sig ud på Dianas stier.

Uanset om du går på Jagtlinjen eller en af de andre linjer, har du mulighed for at erhverve dig jagttegn, mens du går på skolen. Du kommer op til jagtprøve i foråret og er derfor klar til efterårets jagter – når du har bestået.

Du bliver bl.a. undervist i vildtkending, jagtlovgivning og afstandsbedømmelse – her hjælper eleverne, der har jagttegn, til med at sætte baner op hver aften i april. Den lokale skydebane, Vesthimmerlands Skydecenter, bliver flittigt brugt til den praktiske undervisning.

Vi underviser efter Jægerforbundets grundbog til jagttegn samt den tilhørende lovsamling.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi udsender kun nyhedsmails til modtagere, der aktivt har tilmeldt sig via tilmeldingsformularen. 

På vores nyhedsmails vil du få spændende nyheder og invitationer til arrangementer som åbent hus og efterskolernes dag m.m.

Jeg er

Tak for din tilmelding! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.